Γενικές πληροφορίες

Το νησί

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια της Σάμου. Σύμφωνα με τη γεωγραφική του θέση αποτελεί το βορειοανατολικό όριο μεταξύ της Δωδεκανήσου και του θαλάσσιου χώρου με τις εγγύς Μικρασιατικές ακτές, κυρίως των εκβολών του Μαιάνδρου ποταμού και της Μιλήτου Το νησί έχει έκταση 14,4 τ.χλμ. και ακτογραμμή 32 χλμ. και οδικό δίκτυο 10 περίπου χιλμ. Απέχει 25 ναυτικά μίλια από την Πάτμο, 18  από τη Σάμο και μόλις 8 μίλια από τα Μικρασιατικά παράλια. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι  186 κάτοικοι ( σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Κατά την ταλοκρατία, το νησί ονομάστηκε Γαϊδουρονήσι, δηλωτικό του σχήματός του, κι έτσι αναγράφεται  και  σε πολλούς ναυτικούς χάρτες. Η σημερινή ονομασία Αγαθονήσι  οφείλεται σε παρετυμολογία του φυτού Αγκαθόχορτου που φύεται άφθονο στο νησί. Το Αγαθονήσι περιβάλλεται από έξι βραχονησίδες: το Κουνέλι ή Κουνελονήσι στα νότια, το Νερό ή Νερονήσι, την Στρογγυλή ή Στρογγυλό, την Πίτα ή Πιάτο ή Ψαθονήσι ή Ψαθώ και Πράσο στα βόρεια και το Κατσαγάνι ή Γλάρο στα ανατολικά. Είναι ιδανικός τόπος για περίπλου με σκάφος.

Το Αγαθονήσι έχει δύο οικισμούς: Το Μεγάλο Χωριό που επεκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου.Είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οικισμός. Χτίστηκε σε τοποθεσία ώστε να είναι αθέατος από τη θάλασσα για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Τα νεότερα χρόνια ο οικισμός επεκτάθηκε και αναπτύσσεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Το Μικρό Χωριό Είναι κτισμένο απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. Το λιμάνι του  Αγίου Γεωργίου διαθέτει φαρδιά και μεγάλη προβλήτα με νότιο προσανατολισμό προστατεύοντας μικρά και μεγάλα σκάφη με ασφάλεια από τους βόρειους ανέμους. Έχει μικρούς κολπίσκους και αμμουδερές μικρές παραλίες γύρω του.

Οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Εκτρέφονται περίπου 2800 αιγοπρόβατα και παράγονται εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γαλακτομικά προϊόντα, που εκτός από τις τοπικές ανάγκες κατανάλωσης εξάγονται και στα γύρω νησιά. Στις θάλασσες του νησιού υπάρχουν πλούσια αλιεύματα και ιχθυοκαλλιέργειες  όπου  απασχολούνται πολλοί κάτοικοι ως αλιεργάτες. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ασχολούνται με τον τουρισμό, έχει δημιουργηθεί μικρή τουριστική υποδομή με μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων που διαθέτουν περίπου 140 κλίνες. Γίνονται έργα υποδομής και καταβάλλονται προσπάθειες για μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Συγκοινωνία

Tο Αγαθονήσι μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πολύ εύκολα, διότι έχει τακτική συγκοινωνία με Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Σάμο. Στο νησί λειτουργεί σύγχρονο ελικοδρόμιο. Εκτός από τον κόλπο του Αγ. Γεωργίου (λιμάνι) υπάρχουν και άλλοι απάνεμοι και ιδανικοί για όσους επιθυμούν να αγκυροβολήσουν σε ήσυχα και πεντακάθαρα νερά, απολαμβάνοντας την ηρεμία της θάλασσας.

Εκκλησίες

Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου κοντά στο λιμάνι είναι κτισμένη η δίκλιτη εκκλησία προς τιμή των Αγίων Γεωργίου και Αγίου Νεκταρίου. Στο Μικρό χωριό και στην κορυφή του βουνού ο Άγιος Παντελεήμονας. Στο Μεγάλο Χωριό η δίκλιτη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και δίπλα του αγίου Ραφαήλ. Στην περιοχή και πιο πέρα από το Μεγάλο Χωριό συναντάμε τα εξωκλήσια: Άγιοι Ανάργυροι, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ψηλά στην κορυφή του βουνού Κεφάλα τον Άγιο Χαράλαμπο. Στον δρόμο προς το Καθολικό είναι το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στην περιοχή Θόλοι του Αγίου Νικολάου.